laurdag 1. mai 2010

Innlevering 4 - Creative Commons



Creative Commons er ein organisasjon som vart starta i 2001. Organisasjonen har som mål å legge til rette for deling og samarbeid på nettet, samtidig som dei vil ta vare på opphavsretten. Som namnet til organisasjonen viser vil dei arbeide for eit kreativt fellesskap eller ein kreativ allmenning.

Creative Commons har skapt ein lisens som er eit meir nyansert alternativ til å merke eit produkt med Copyright © . Når noko er merka med Copyright © vil det seie at den som har skapt produktet har alle rettar. Det er ikkje i tråd med tanken om deling av ressursar og draumen om "den digitale allmenningen".

Creative Commons - lisensar
Alle lisensane til CC krev at den som brukar materiale frå ein lisensiert ressurs viser til namnet på den som har skapt materialet. I tillegg kan skaparen regulere om materialet kan omarbeidast, brukast i kommersiell verksemd eller delast vidare på same vilkår. Til saman kan desse kombinerast i seks ulike lisenstypar som vernar produkt i ulike grad.

Det er lett å gi ressursar du har laga ein CC-lisens. Gå inn på Creative Commons si nettside og gjennomfør lisensveljaren. Slik kan du merke bloggar, bilete og andre læringsressursar.

Etter mitt syn er CC-lisensane eit viktig bidrag til "den digitale allmenningen". Den er med på å bygge ein kultur for deling på Internett, samtidig som den sikrar opphavsmannen sine rettar. Samtidig gjer lisensiering det lettare for brukarane av Internett å opptre lovlydig og det bidreg til auka medvit om opphavsrett.

Kjelde: http://creativecommons.org, 01.05.10

1 kommentar:

  1. Fin presentasjon av CC - informativ med kjeldehenvisning. Syns newspaper generatoren bidreg til å fange interessa. Og lisensen er på plass ser eg. Bra.

    SvarSlett